Přeskočit na obsah
Úvod » Jídlo a nápoje » Ostatní lihoviny » Aperitivy

Srovnání a recenze nejlepších aperitivů z testu 2024

Aperitivy jsou zvláštní kategorií alkoholu, protože po něm nečekáme jen požitek a relaxaci, ale taky stimulaci chuťových pohárků. Měli by tedy vybudit chuť k jídlu a připravit tělo na následné konzumování pokrmů. Jak tedy vybírat ty pravé? Začněme vůní. U aperitivů musí být vůně příjemná, výrazná, ale ne příliš silná, aby nepřebila chuť pokrmu. Jaká je vaše oblíbená vůně? Sladká, ovocná nebo možná květinová?

Aperitivy se liší nejen vůní, ale také obsahem alkoholu. Těžší, bohatě aromatické a vyšší obsah alkoholu například mají vermuty, kdežto lehké a svěží jsou bílé vína. Zvažte, jak silné aperitivy upřednostňujete? Kromě toho se zamyslete také nad tím, jaký typ pokrmu budete před jídlem podávat. K lehkým, jemným pokrmům se hodí vinařské aperitivy, naopak k silně ochuceným jídlům si vyberte něco výraznějšího. Každý aperitiv má své ideální gastronomické spojení. Možná jste si neuvědomovali, ale výběr správného aperitivu může podstatně ovlivnit vaši gastronomickou zkušenost!

Srovnání hlavních parametrů

Aperol Aperitivo 11% 1 l (holá láhev)Aperol Aperitivo 11% 1 l (holá láhev) Aperol Aperitivo 11% 0,7 l (holá láhev)Aperol Aperitivo 11% 0,7 l (holá láhev) Aperol Set 1x Aperol 0,7 l + 1x Prosecco 0,75 l (holá láhev)Aperol Set 1x Aperol 0,7 l + 1x Prosecco 0,75 l (holá láhev) Aperol Aperitivo 11% 3 l (holá láhev)Aperol Aperitivo 11% 3 l (holá láhev) Hotel Starlino Rose Grep 17% 0,75 l (holá láhev)Hotel Starlino Rose Grep 17% 0,75 l (holá láhev) Hotel Starlino Orange Aperitivo 17% 0,75 l (holá láhev)Hotel Starlino Orange Aperitivo 17% 0,75 l (holá láhev) Noilly Prat Dry NV 1 l (holá láhev)Noilly Prat Dry NV 1 l (holá láhev) Punt e Mes Carpano 16% 1 l (holá láhev)Punt e Mes Carpano 16% 1 l (holá láhev) Calvet French Wine Aperitif 17% 0,75 l (holá láhev)Calvet French Wine Aperitif 17% 0,75 l (holá láhev) Grahams port 10y ruby 0,75 l (holá láhev)Grahams port 10y ruby 0,75 l (holá láhev) Grahams port 20y ruby 0,75 l (tuba)Grahams port 20y ruby 0,75 l (tuba) Bitter Nardini 24% 1 l (holá láhev)Bitter Nardini 24% 1 l (holá láhev)
Ocenění TOP 1 TOP 2 TOP 3 TOP 4 TOP 5 TOP 6 TOP 7 TOP 8 TOP 9 TOP 10 TOP 11 TOP 12
Hodnocení 94 % 86 % 100 %
Cena Zobrazit nabídky Zobrazit nabídky Zobrazit nabídky Zobrazit nabídky Zobrazit nabídky Zobrazit nabídky Zobrazit nabídky Zobrazit nabídky Zobrazit nabídky Zobrazit nabídky Zobrazit nabídky Zobrazit nabídky
Typ produktu Ostatní lihoviny Ostatní lihoviny Ostatní lihoviny Ostatní lihoviny Ostatní lihoviny Ostatní lihoviny Ostatní lihoviny Ostatní lihoviny Ostatní lihoviny Ostatní lihoviny Ostatní lihoviny Ostatní lihoviny
Výrobce Aperol Aperol Aperol Aperol Hotel Starlino Hotel Starlino Noilly prat - Calvet - - Nardini
Typ aperitivy aperitivy aperitivy aperitivy aperitivy aperitivy aperitivy aperitivy aperitivy aperitivy aperitivy aperitivy
Objem 1 l 0.7 l - 3 l 0.75 l 0.75 l 1 l 1 l 0.75 l - - 1 l
Druh balení holá láhev holá láhev - - holá láhev holá láhev holá láhev holá láhev - - - holá láhev
Obsah alkoholu 11 % 11 % - 11 % 17 % 17 % 18 % 16 % 17 % - - 24 %
Země původu Itálie Itálie Itálie Itálie Itálie Itálie Francie Itálie Francie Portugalsko Portugalsko Itálie

Jak vybrat ten nejlepší aperitiv?

Nevíte, jak si vybrat ten správný aperitiv? Potýkáte se s náročností výběru? Bez obav, pomůžu vám to zvládnout jako profík. Tak jdeme na to!

Rozumění druhům aperitivů

Základem je pochopení různých druhů aperitivů. Jsou to především tvrdé alkoholy, které stimulují chuť k jídlu. Patří sem vermut, sherry, portské, martini a další.

Co byste měli vědět? Každý typ má svůj jedinečný profil chutí. Vermut nabízí sladké i hořké varianty, zatímco sherry a portské se pyšní širokou škálou chutí od sladkých po suché. A martini? To je pověstný aperitiv ve světě koktejlů.

Chuťové preference: Krok k dokonalé volbě

Různé aperitivy jsou navrženy tak, aby otevřely chuťové buňky a připravily je na nadcházející pokrm. Ptáte se jak? Jednoduché. Determinuje to náš výběr. Pokud máte v plánu večeři s dominantními chutěmi, vybírejte silnější aperitivy. Naopak, před jemným jídlem volte lehké, ovocné varianty.

Rozpoznání kvality: Klíčový aspekt výběru

Kvalita je všechno. Ale jak ji rozeznat? Především se zaměřte na značku a subjektivní pověst výrobce. Podívejte se také na základní složky. Kvalitní aperitivy jsou konzistentní ve svých ingrediencích. Přítomnost umělých přísad může negativně ovlivnit chuť a výsledný zážitek.

Sladění s jídlem: Třešnička na dortu

Schopnost sladit aperitiv s pokrmem je umění. S jeho pomocí můžete výrazně pozvednout celkový gastronomický zážitek. Jak na to? Vedle tradičních doporučení – jako je portské s oříšky nebo martini s olivami – se nebojte experimentovat. Věřte mi, objevíte kombinace, o kterých jste předtím ani nesnívali!

Porovnat ceny aperitivů

Často kladené otázky

Jaký je rozdíl mezi sladkými a hořkými aperitivy?
Sladké aperitivy, jako jsou vermuty nebo aperol, jsou ideální pro ty, kteří preferují měkké, přívětivé chutě. Na druhou stranu, hořké aperitivy, jako jsou Campari či Fernet, přinášejí robustnější, těžší chuťový profil s výraznými bylinkovými a hořkými tóny, který může být pro někoho náročnější.
Proč některé aperitivy podáváme před jídlem?
Aperitivy jsou conctails s nižším obsahem alkoholu, které jsou obvykle podávány před jídlem. Mají za úkol probudit chuť k jídlu tím, že stimulují chuťové pohárky. Často obsahují byliny a koření, které pomáhají připravit zažívací systém na příjem potravy.
Existuje nějaké pravidlo, jak vybírat aperitiv k tomu konkrétnímu jídlu?
Existuje několik základních pravidel při výběru aperitivu k jídlu. Nejobecnějším pravidlem je vyvážit chutě – pokud je jídlo těžké a bohaté, jemný a lehký aperitiv může být tou správnou volbou, a naopak. Pokud bude jídlo pikantní, může dobře ladit s sladší hotoví. Dalším pravidlem je brát v úvahu regionální párování – například italské jídlo se dobře doplňuje s italskými aperitivy jako Aperol nebo Campari.
Může se aperitiv podávat i po jídle?
Ano. Ačkoli je tradiční podávat aperitivy před jídlem, aby se stimulovala chuť k jídlu, některé aperitivy mohou také fungovat jako digestivy, tedy nápoje podávané po jídle k podpoře trávení. Příklady mohou zahrnovat některé typy vermutu, amaru nebo fernetu.
Co znamená, když je aperitiv aperitif style?
Aperitif style je termín, který se vztahuje na charakteristické aspekty aperitivu jako nápoje. Typicky jde o nápoje s nižším obsahem alkoholu, často s bylinkovými nebo kořeněnými chutěmi, které jsou podávány před hlavním jídlem. V závislosti na konkrétním nápoji se aperitif style může týkat také konkrétních metod přípravy nebo podávání.

Pomohl vám článek?

4.5 / 5 (763 hodnocení)