Přeskočit na obsah
Úvod » Sport » Longboardy » Drop-thru

Srovnání a recenze nejlepších drop-thrů z testu 2024

Jaké klíčové parametry byste měli zvážit při výběru drop-thru longboardu? Materiály jsou na prvním místě. Převážně se setkáte se dřevem a kompozity, ale existují i další typy materiálů, například rohovina nebo uhlíkové vlákno. Vždy je třeba pamatovat, že každý materiál má jiné vlastnosti a je určený o různý styl jízdy. Vyšší hmotnost například poskytuje stabilnější jízdu při vysokých rychlostech, zatímco menší hmotnost napomáhá k lepší ovladatelnosti. Jaký typ jízdy tedy preferujete?

Investujte také nějaký čas do výběru ložisek. Všechny ložiska nejsou vytvořeny stejně a jejich kvalita může dramaticky ovlivnit váš zážitek z jízdy. Vždy se podívejte na ABEC hodnocení ložisek, které odráží přesnost a kvalitu výroby. Vyšší ABEC hodnocení garantuje lepší výkon a delší životnost. Kromě ložisek nezapomínejte i na správný výběr koleček, jejich tvaru, velikosti a tvrdosti, které ovlivňují jak rychlost tak i jízdní vlastnosti. Jste připraveni pořídit si správný drop-thru longboard?

Výběr správného drop-thru skateboardu

Drop-thru skateboardy jsou ideálním dopravním prostředkem pro pohodové ježdění po městě či delší vzdálenosti venku. Co tedy udělat pro to, abys našel ten nejvhodnější přesně pro tebe?

Poznej svůj styl

Především je důležité si uvědomit, jaký styl jízdy preferujete. Plánuješ jezdit spíše po hladkém asfaltu, nebo tě lákají nerovnosti a terénní výzvy?

Zatímco obecná rada zní „vybírejte dle svého stylu jízdy“, zde jde hlouběji. Drop-thru skateboardy mohou mít různé typy kol a podvozků, které hrají klíčovou roli v jízdních vlastnostech.

  • Jsi-li milovníkem jízdy ve vysokých rychlostech a chceš si užívat pocitu volnosti na otevřených prostranstvích, volte drop-thru s pevnými polyuretanovými koly a robustním podvozkem. Tyto atributy se postarají o stabilitu a jistotu při vyšších rychlostech.
  • Pro ty, kteří hledají skateboard pro ježdění po městě, doporučuji modely s menšími a měkčími koly pro větší manévrovatelnost či podvozky se sníženým těžištěm, které usnadní ovládání na přeplněných chodnících.

Rozměry a materiály

V další fázi výběru pak nesmíme zapomenout na rozměry a materiály. Ano, velikost skutečně dělá rozdíl. Jak je to ale s tím materiálem?

Jakou délku a šířku zvolit?

U drop-thru skateboardů se délky pohybují od 70 cm až po 110 cm. Otázka tedy zní: Je lepší delší, nebo kratší prkno?

Delší prkno nabízí větší stabilitu, což ocení zejména začátečníci či jezdci preferující rychlou jízdu po rovných plochách. Naopak kratší prkna jsou agilnější, lépe se ovládají a umožní ti lepší manévrování, což využijete při ježdění po městě či skateparcích.

Který materiál je ten pravý?

Nejčastěji se setkáte s prkny z javorového dřeva, bambusu nebo směsí obou materiálů. Co z toho je ale pro tebe ideální?

  • Javorové dřevo je pevnější a těžší – díky tomu poskytuje větší stabilitu, ale na druhou stranu je méně flexibilní. Tímto typem materiálu bych tedy doporučil začít, pokud jsi začátečník.
  • Bambusové prkna naopak nabízejí větší flexibilitu a jsou lehčí, což ocení zejména pokročilí jezdci, kteří hledají agilnější řešení pro své triky.

Závěrem, při výběru drop-thru skateboardu bych doporučil zajít do prodejny a vyzkoušet si různé možnosti. Nezapomeň, že je to o tvém pohodlí a bezpečnosti, takže do výběru vlož kus sebe a svého stylu.

Porovnat ceny drop-thrů

Často kladené otázky

Jaké je rozdíl mezi drop-thru deskou a top mount deskou?
Drop-thru desky mají otvory přes které se montují trucky. To nabízí nižší střed těžiště a větší stabilitu při jízdě na dlouhé vzdálenosti a při sjezdech. Naopak top mount desky mají trucky připevněné tradičně zespodu, což umožňuje větší kontrolu při jízdě po městě nebo technickém freeridu.
Jaký materiál je pro drop-thru desku nejlepší?
Bambus a javor jsou nejoblíbenější materiály pro výrobu těchto desek. Bambus je pružnější a lehčí, ale méně odolný. Javor je naopak tvrdší a pevnější, ale také těžší. Výběr materiálu závisí na preferencích jezdce.
Na co bych měl být pozorný při výběru délky drop-thru desky?
Délka desky může výrazně ovlivnit styl jízdy. Delší desky (nad 100 cm) poskytují větší stabilitu a jsou vhodné pro jízdu na dlouhé vzdálenosti a pro sjezdy. Kratší desky (pod 100 cm) jsou naopak mnohem pohyblivější a hodí se pro městskou jízdu.
Jaký rozvor je ideální pro drop-thru deskě?
Rozvor, neboli vzdálenost mezi truckama, by měl odpovídat délce vaší desky. U delších desek je lepší delší rozvor a naopak. Delší rozvor umožňuje rychlejší a stabilnější jízdu, zatímco kratší rozvor umožňuje lepší ovladatelnost a agilitu.
Má výrobce drop-thru desek význam při jejím výběru?
Ano, výrobce může mít velký vliv na kvalitu a funkčnost desky. Výrobci jako Loaded, Rayne nebo Landyachtz jsou známí svou kvalitou a inovacemi v tomto oboru.
Jaký tvar by měla mít drop-thru deska pro freeride?
Pro freeride je dobrou volbou drop-thru deska s symetrickým tvarem. Tyto desky umožňují snadné přechody mezi ježděním vpřed a vzad.

Pomohl vám článek?

4.9 / 5 (687 hodnocení)