Přeskočit na obsah
Úvod » Sport » Longboardy » Surfskate

Srovnání a recenze nejlepších surfskatů z testu 2024

Pokud toužíte jezdit na surfskatu, první krok je pochopit nejen, co od něj očekáváte, ale také, co vám může nabídnout. Jaký styl jízdy tedy preferujete? Máslově hladké carvingové oblouky nebo naopak ostré zatáčky imitující surfing? Surfskate se dělí do dvou hlavních kategorií: Carver a YOW. Zatímco Carver je ideální pro delší carvingové jízdy, YOW nabízí ostřejší otáčení a poskytuje blízké pocit surfing. Jak tedy vidíte svou ideální jízdu?

Dalším důležitým faktorem při výběru surfskatu je rozestavěnost kol. Ta, ve spojení s vámi zvoleným stylem jízdy, ovlivní manévrovatelnost a stabilitu surfskatu. Pokud hledáte rychlost a stabilitu, doporučuji surfskaty s delším rozestavem kol. Chcete-li se však cítit jako na surfu a využívat surfskate k tréninku rychlých otáček, potom doporučuji modely s kratším rozestavem. Máte už jasno, jak má váš surfskat vypadat a jaké vlastnosti má mít?

Nejlepší surfskate

Tabulka ukazuje aktuálně nejžádanější surfskate na trhu:

Pořadí Obrázek Název Hodnocení Aktuální cena Nejlepší nabídka
TOP 1 Tempish Tropic T 31 Tempish Tropic T 31 100 % Zobrazit nabídky patro.cz
TOP 2 Yow Kontiki 34 Yow Kontiki 34 Zobrazit nabídky snowboard-zezula.cz
TOP 3 D-Street Navaho 32 D-Street Navaho 32 Zobrazit nabídky scootshop.cz

Srovnání hlavních parametrů

Tempish Tropic T 31Tempish Tropic T 31 Yow Kontiki 34Yow Kontiki 34 D-Street Navaho 32D-Street Navaho 32
Ocenění TOP 1 TOP 2 TOP 3
Hodnocení 100 %
Cena Zobrazit nabídky Zobrazit nabídky Zobrazit nabídky
Typ produktu Longboardy Longboardy Longboardy
Výrobce Tempish Yow -
Typ surfskate surfskate surfskate

Jak vybrat ten správný surfskate?

Máme spoustu věcí na paměti, když se rozhodujeme o tom, jaký surfskate si pořídit. Je důležité si uvědomit, že to, co funguje pro jednu osobu, nemusí nutně fungovat pro vás.

Délka prkna

Jedním z nejčastějších kritérií při výběru surfskate je délka prkna. Prkna se obecně pohybují v rozmezí od 28″ (71 cm) do 40″ (101 cm).

Dlouhé prkno obvykle poskytuje stabilitu a je skvělé pro delší vzdálenosti, zatímco krátké prkno umožňuje větší agilitu a je ideální pro triky a krátké jízdy.

Tvar prkna

Tvar prkna je dalším rozhodujícím faktorem. Některá prkna jsou širší, což může být pohodlnější, zvláště pokud máte větší nohy nebo hledáte vyšší stabilitu. Také byste měli věnovat pozornost tvaru předku a zadku prkna, který může ovlivnit váš styl jízdy.

K čemu slouží kola?

Kola pod surfskatem nejsou jen tak ledajaká. Jejich velikost a tvrdost ovlivňují charakteristiku jízdy. Větší kola poskytují vyšší rychlost, ale mohou zároveň snižovat agilitu prkna. Menší kola naopak zvyšují ovladatelnost, ale nejsou tak rychlá.

Tvrdost kol

Tvrdost kol může ovlivnit, jak je prkno k pohybu citlivé. Měkká kola se hodí pro jízdu na nerovném povrchu, tvrdá kola při jízdě po hladkém a rychlém povrchu.

O tomto nikdo nemluví: celková váha prkna

Pokud hodláte svůj surfskate často přenášet, měli byste zvážit i jeho váhu. Často se toto zanedbává, ale mohlo by to mít velký vliv na vaši celkovou zkušenost. Příliš těžký surfskate může být nepohodlný na přenášení a může také ovlivnit jeho ovladatelnost.

Snad těmito tipy z mojí vlastní zkušenosti budete mít lepší představu o tom, na co se zaměřit při výběru toho pravého surfskate pro vás. Jde o to, abyste si svou jízdu užili na maximum.

Porovnat ceny surfskatů

Často kladené otázky

Jaký je rozdíl mezi surfskatem a obyčejným skateboardem?
Surfskate je typ skateboardu, který je navržen tak, aby napodoboval pocit surfování na vodě. Klíčový rozdíl je v konstrukci třecích destiček – trucků, které jsou u surfskateů mnohem volnější. To umožňuje větší pohyb při carvingu, což zajišťuje dojem pohybu na vodě.
Jaký je nejvhodnější terén pro ježdění na surfskateu?
Surfskate je ideální pro hladký, rovný povrch, jako je asfaltová nebo betonová dlažba. Můžeš na něm jezdit i v parcích nebo na skateparku. Pro ježdění na nerovném terénu, jako jsou praskliny v chodnících nebo silnice plné štěrku, již surfskate není ideální volbou pro jeho nízký podvozek a menší kolečka.
Jakou roli hraje délka desky při výběru surfskateu?
Délka prkna ovlivňuje stabilitu surfskateu. Délka se pohybuje obvykle mezi 26 až 40 palci. Delší prkna poskytují větší stabilitu, takže jsou vhodné pro začátečníky nebo ty, kteří plánují jízdu na delší vzdálenosti. Krátké desky jsou naopak lepší pro agilní carving nebo triky a obecně pro rychlejší a techničtější jízdu.
Které značky surfskateů považují odborníci za kvalitní?
Některé z nejlepších značek surfskatů jsou Carver, Yow, Slide, SwellTech a SmoothStar. Tyto značky se vyznačují kvalitním zpracováním, dobrým designem a vysokou odolností. Ale vždy se zaměř na to, jaký styl jízdy preferuješ a jaké jsou tvoje dovednosti a očekávání.
Co je to wheelbase a jak ovlivňuje jízdní vlastnosti surfskateu?
Wheelbase je vzdálenost mezi oběma páry kol. Tato vzdálenost může měnit jízdní vlastnosti surfskateu. Větší wheelbase zajišťuje stabilnější jízdu, zatímco menší umožňuje snadnější manévrování a carving.
Jakou roli hrají koláčky při výběru surfskateu?
Koláčky na surfskate mají obvykle průměr mezi 60 až 70 mm a jsou vyrobeny z měkkého polyuretanu pro lepší grip při carvingu. Tvrdší koláčky nabídnou vyšší rychlost, ale menší grip. Důležité je také zvolit správnou tvrdost kol – durometer. Nižší hodnoty (78A – 87A) poskytují více gripu a pohlcují nerovnosti, vyšší hodnoty (88A – 101A) jsou rychlejší, ale méně odolné vůči nerovnostem.

Pomohl vám článek?

4.6 / 5 (616 hodnocení)